definiția domneasca definiție dex

domneasca

găsește rime pentru domneasca

ACADEMIA DOMNEASCĂ DIN BUCUREȘTI

, școală superioară (1694-1818), înființată de Constantin Brîncoveanu. Important centru de cultură greacă, cu sediul la Mănăstirea Sf. Sava, iar în ultimii ani la Schitu Măgureanu.

BUSUIOC-DOMNÉSC

s. v. rezedă, rozetă.

CARTE DOMNÉASCĂ

s. v. hrisov.

CARTE DOMNÉASCĂ

s. v. hrisov.

CĂMARĂ DOMNEÁSCĂ

s. v. tezaur, vistierie.

CĂMARĂ DOMNEÁSCĂ

s. v. tezaur, vistierie.

CIUPERCĂ DOMNEÁSCĂ

s. v. pitarcă.

CIUPERCĂ DOMNEÁSCĂ

s. v. pitarcă.

DOMNÉSC, -EÁSCĂ,

domnești, adj. 1. Care aparține domnului (3), privitor la domn; care emană de la domn; care aparține curții domnului. ♦ Bogat, îmbelșugat; elegant. 2. (În sintagmele) Mere domnești = varietate de mere mari, de culoare gălbuie-portocalie dungată cu roșu. Măr domnesc = soi de măr care produce asemenea mere. – Domn + suf. -esc.

DOMNÉSC

adj. (IST.) voievodal, (înv.) gospod, stăpânesc, vlădicesc. (Palatul ~; sceptru ~.)

domnésc

adj. m., f. domneáscă; pl. m. și f. domnéști

DOMN//ÉSC ~eáscă (~éști)

1) Care este caracteristic pentru domni; de domn; voievodal. 2) Care este caracteristic pentru păturile privilegiate; boieresc.Măr ~ varietate de măr cu fructe mari, de culoare gălbuie-portocalie dungată cu roșu. /domn + surf. ~esc

DOMNÍ

, domnesc, vb. IV. Intranz. A conduce un principat, o țară, o împărăție în calitate de domn (3). ♦ Fig. A fi stăpânitor, a stăpâni. Între noi va domni pacea. 2. A o duce foarte bine, a nu avea nici o grijă. 3. Fig. (Despre o înălțime, o clădire etc.) A domina (2). – Din domn.

DOMNÍ

vb. (IST.) a cârmui, a conduce, a dirigui, a guverna, a stăpâni, (înv. și pop.) a oblădui, (înv.) a birui, a chivernisi, a duce, a ocârmui, a povățui. (Ștefan cel Mare a ~ cu glorie în Moldova.)

domní

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. domnésc, imperf. 3 sg. domneá; conj. prez. 3 sg. și pl. domneáscă

A DOMN//Í ~ésc

intranz. 1) A fi domn al unei țări. 2) fig. A trăi ca un domn; a duce o viață din belșug; a huzuri; a se lăfăi. 3) fig. (despre liniște, pace, ordine) A avea loc în exclusivitate. 4) fig. (despre forme de relief, clădiri) A se înălța impunându-se prin proporții și măreție. ♢ Muntele ~ește deasupra întinderii. /v. a domni

FLOARE-DOMNEÁSCĂ

s. v. garoafă de munte, garoafă sălbatică, garofiță, surguci, toporaș, violetă, viorea.

floáre-domneáscă

s. f., g.-d. art. flórii-domnéști; pl. flóri-domnéști

LOCOTENENT DOMNÉSC

s. v. regent.

LOCOTENENT DOMNÉSC

s. v. regent.

LOCOTENENȚĂ DOMNEÁSCĂ

s. v. căimăcămie.

LOCOTENENȚĂ DOMNEÁSCĂ

s. v. căimăcămie.

PASĂRE-DOMNEÁSCĂ

s. v. botroș, cinteză, sticlete.

rug-domnésc

s. m.

rug-domnésc

s. m.

SALCIE-DOMNEÁSCĂ

s. v. răchițică.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar