definiția fraieri definiție dex

fraieri

găsește rime pentru fraieri
Cuvinte apropiate: fraier, fraieri, fraierit

FRAIERÍ

vb. v. ademeni, amăgi, încânta, înșela, minți, momi, păcăli, prosti, purta, trișa.

A FRAIER//Í ~ésc

tranz. fam. (persoane) A face să ia un neadevăr drept adevăr (recurgând la o șmecherie); a induce în eroare; a amăgi; a păcăli; a șmecheri; a înșela; a minți. /Din fraier

A SE FRAIER//Í mă ~ésc

intranz. fam. A avea ținută de fraier; a-și etala exteriorul sau îmbrăcămintea. /Din fraier

a se însemna / a se înțepa fraierul

expr. (d. victima unui hoț de buzunare) a-și da seama că i se umblă în buzunare.

FRÁIER, -Ă,

fraieri, -e, s.m. și f., adj. (Om) prost, care nu știe să se descurce, să profite (într-o anumită împrejurare). [Pr.: fra-ier] – Din germ. Freierpretendent (la mâna cuiva)”.

FRÁIER

adj. v. credul, naiv, prost.

fráier

s. m., adj. m. (sil. fra-ier), pl. fráieri; f. sg. fráieră, g.-d. art. fráierei, pl. fráiere

FRÁIER ~i

m. 1) Persoană care nu poate profita de anumite împrejurări; om nedescurcăreț; prost. 2) Persoană care iese din comun prin îmbrăcăminte și ținută extravagantă. [Sil. fra-ier] /<germ. Freier

fráier (fráieri),

s.m. – 1. (Arg.) Om prost, care este furat sau de la care se obține vreun avantaj. – 2. (Arg.) Ins, tip. Germ. Freierpretendent, logodnic” (Graur, GS, VI, 335), cf. pol. frajerzlogodnic” (Graur, BL, IV, 82), ceh. frajer (Berneker 283), cr. frajar. Semantismul pare să se explice prin ideealogodnicul este întotdeauna tras pe sfoară. După Vasiliu, GS, VII, 114, din germ. Freiherrdomn”. Der. fraieri, vb. (a înșela, a trage pe sfoară, a escroca); fraiereală, s.f. (escrocherie; lenevie); fraierește, adv. (ca pungașii).

FRÁIER, -Ă

s. m. f., adj. (om) prost, care nu știeprofite într-o anumită împrejurare. (< germ. Freier)

fraier coclit / cu cioc

expr. om prost la culme.

se îndoaie fraierul

expr. (deț.) gardianul își schimbă impresia inițială / părerea negativă despre un deținut.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar