definiția gasca definiție dex

gasca

găsește rime pentru gasca
Cuvinte apropiate: ască, bască, cască, căsca, gaică, gașcă, găşcar, gâlcă, gâscan, gâscar, gâscă, guasca, hască, iască, iască, lască, masca, mască, pască, pască, sască, sască, vască

de gașcă

expr. (d. oameni) sociabil, de treabă.

GÁȘCĂ,

găști, s.f. (Peior.) Grup restrâns de oameni, uniți între ei prin preocupări, mai ales în vederea săvârșirii unor acțiuni reprobabile; grup de oameni care se află la periferia societății. ♢ Expr. A (se) sparge gașca = a (se) risipi, a (se) destrăma o cârdășie, o clică. – Et. nec.

GÁȘCĂ

s. v. baracă.

GÁȘCĂ

s. v. bandă.

gáșcă

s. f., g.-d. art. găștii; pl. găști

GÁȘCĂ găști

f. fam. depr. Grup restrâns de oameni care, unindu-se, recurg la acțiuni reprobabile; șleahtă; bandă; clică; clan; coterie. [G.-D. găștii] /Orig. nec.

gáșcă (-te),

s.f. – 1. Colibă. – 2. Grup restrîns, ceată. Origine necunoscută. Cihac, II, 117, pleacă de la rus. gaikapiuliță”, ceea ce este lipsit de sens.

gașcă

, găști s.f. 1. (peior.) grup de elemente declasate / de derbedei. 2. grup de adolescenți / de liceeni; grup de tineri; grup de prieteni.

GÂSCĂ,

gâște, s.f. Pasăre domestică de talie mare, de obicei cenușie pe spate și pe laturi și albă pe piept, cu gâtul lung, crescută pentru carnea, untura și fulgii ei (Anser domesticus). ♢ Gâscă sălbatică = specie mai mică de gâscă, vânată pentru carne (Anser anser). ♢ Expr. A strica orzul pe gâște = a dărui, a sacrifica ceva util, prețios, bun pentru cineva care nu știeprețuiască cele primite. ♦ (Fam.) Epitet depreciativ dat unei femei sau unei fete credule sau proaste. – Din bg. găska.

GÂSCĂ

s. v. boț, broască, bulz, cocoloș, mutelcă, piuliță, șurubelniță.

gâscă

s. f., g.-d. art. gâștei; pl. gâște

GÂSCĂ gâște

f. 1) Pasăre sălbatică sau domestică, înotătoare, de talie mare, având gât și cioc lung, picioare palmate și penaj, de obicei, suriu pe spate și alb pe piept. ♢ Asta-i altă ~ asta e complet altceva. A (nu) strica orzul pe gâște a (nu) da cuiva un lucru pe care acesta nu știe să-l prețuiască la justa lui valoare. Talpa-gâștei a) totalitate a ridurilor care se formează la coada ochiului (la oamenii în vârstă); b) plantă erbacee cu tulpina erectă, în patru muchii, cu frunze mari, păroase, de forma unei labe de gâscă, și cu flori de culoare roșie-închisă, folosită în scopuri medicinale. 2) Carne de astfel de pasăre. ~ friptă. 3) fig. fam. Femeie naivă și bleagă. [G.-D. gâștii] /<bulg. găska

gâscă

, gâște s.f. (peior.) 1. femeie proastă. 2. femeie naivă și sentimentală. 3. persoană care participă la jocuri de noroc și pierde din nepricepere.

gâscă bună de jumulit

expr. om naiv și credul, de pe urma căruia se poate profita ușor.

gîscă (gîște),

s.f. – 1. Pasăre domestică de talie mare, cu gîtul lung. – 2. Om, persoană greoaie sau proastă. – 3. Boabă de porumb pleznită. – 4. Mămăligă cu brînză. – 5. Temelie a casei. – 6. Piuliță. – 7. Joc la priveghi. – var. gînscă. Mr. gîscă, megl. gǫscă. Bg. găska (Miklosich, Slaw. Elem., 21; Cihac, II, 117; DAR); cf. sb. guska, pol. gęs, rus. gusĭ, din sl. gąsĭ. Var. pare a proveni direct din sl. gąsŭ, cf. gînsac. – Der. gîscar, s.m. (păzitor de gîște); gîscăriță, s.f. (plantă, Arabis hirsuta); gîscan s.m. (bărbătușul gîștei); gîscărie, s.f. (cîrd de gîște). Este dublet al lui huscă, s.f. (bucată de sare rafinată), din rut. chuska, numită astfel datorită culorii sale albe.

IARBA-GÂȘTELOR

s. v. coada-racului.

lába-gâștei

(rid, scris neîngrijit, plantă) s. f.

PUI-DE-GÂSCĂ

s. v. păpădie.

TALPA-GÂȘTEI

s. v. spanac-porcesc.

tálpa-gâștei

(zbârcituri, scris neîngrijit, plantă) s. f.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar