definiția gene definiție dex

gene

găsește rime pentru gene
Cuvinte apropiate: geane, geme, gen, genă, genea, genie, geno, Iene, lene, nene, pene

a avea geană de mahăr

expr. (intl.) a avea spirit de observație dezvoltat; a fi expert în depistarea unor obiective de acțiune

a da geană

expr. 1. a privi pe furiș. 2. a supraveghea.

a da ochii în gene

expr. a ațipi, a adormi.

a-i da pleoapele în gene

expr. a ațipi, a adormi.

GEÁNĂ,

gene, s.f. 1. Fiecare dintre firișoarele de păr de pe marginea unei pleoape. ♢ Expr. A(-i) da (cuiva) ochii (sau pleoapele) în gene (sau geană-n geană), se spune despre o persoană care este gataațipească, să adoarmă. A privi printre gene = a privi cu ochii întredeschiși. 2. (înv.) Pleoapă (a ochiului). 3. Fig. Dungă, fâșie îngustă de lumină; fâșie de deal, de nor etc. luminată. – Lat. genna (= genaobraz, pleoapă”).

GEÁNĂ

s. v. pleoapă.

geánă

s. f., g.-d. art génei; pl. géne

GEÁN//Ă géne

f. 1) Fir de păr de pe marginea pleoapei. 2) fig. Fâșie luminoasă; dungă de lumină (pe un deal, pe o culme, pe un nor etc.). ♢ În ~a zilei în zorii zilei; dis-de-dimineață. [G.-D. genei] /<lat. genna

geánă (géne),

s.f. – 1. (Înv.) Pleoapă. – 2. Firișoare de păr de pe marginea pleoapei. – 3. Zare, orizont. – 4. (Interj., Arg.) Atenție, păzea, șase! – Mr. geană, megl. zęnă, istr. jǫne. Lat. gĕna, prin intermediul unei forme *gēnna, insuficient explicată (influența lui cennus, după Candrea-Dens., 726; a lui pinna, după Pușcariu, ZRPh., XXVIII, 682 și DAR; cf. Pușcariu 702; REW 3727), cf. calabr. yenamal, margine”, prov. genaobraz”. Cuvînt general folosit (cf. ALR, I, 20). Pentru semantism, cf. Iordan, BF, VI, 276. Sensul 4 este rezultatul unei confuzii umoristice cu gini „a observa” (după Graur 155, din țig. ğene, pl. de la ğenopersoană”, care pare mai puțin probabil). – Der. genat, adj. (cu gene lungi).

geană

, gene s.f. atenție sporită; filaj.

GÉNĂ,

gene, s.f. (Biol.) Element al cromozomilor care determină transmiterea și manifestarea unor caractere ereditare. – Din fr. gène.

génă

s. f., g.-d. art. génei; pl. géne

GÉN//Ă ~e

f. biol. Particulă localizată într-un cromozom, care determină dezvoltarea caracterelor ereditare. /<fr. gene

GÉNĂ

s.f. (Genet.) Particulă a unui cromozom care poartă caracterele eredității. [< fr. gène, cf. gr. genosorigine].

GÉNĂ

s. f. unitate funcțională individuală a unui cromozom, care poartă caracterele eredității. (< fr. gène)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar