definiția iepuri definiție dex

iepuri

găsește rime pentru iepuri
Cuvinte apropiate: iepure, iepuri, iepuroi

iepurí

vb. IV (înv.) a vâna iepuri.

iepuri,

iepuresc v.t. a mânca pe fugă.

a împușca doi iepuri dintr-un foc

expr. a atinge două obiective, a realiza două lucruri dintr-o singură acțiune.

brânza-iépurelui

s. f.

brấnza-iépurelui

(plantă) s. f. art., g.-d. art. brấnzei-iépurelui

brânză-de-iépure

s. f.

brấnză de iépure

(lucru imposibil) (pop.) s. f. + prep. + s. m.

câți iepuri la biserică

expr. deloc; nici unul / una.

IARBA-IÉPURELUI

s. v. susai, tremurătoare.

IÉPURE,

iepuri, s.m. Gen de mamifere din ordinul rozătoarelor, cu urechile lungi, cu doi dinți incisivi suplimentari pe falca superioară, cu picioarele dinapoi mai lungi decât cele dinainte și cu coada foarte scurtă; animal din acest gen, vânat pentru carnea și blana lui. ♢ Expr. Nu știi de unde sare iepurele = nu poțiștii de unde îți vine soluționarea unei probleme. – Lat. lepus, -oris.

IÉPURE

s. (ZOOL.; Lepus europaeus) (reg.) șoșoi, (glumeț) urecheat.

iépure

s. m. (sil. ie-), art. iépurele; pl. iépuri

IÉPUR//E ~i

m. Mamifer rozător de talie medie, foarte sprinten, cu urechi lungi, coadă scurtă și cu picioarele de dinapoi mai lungi decât cele de dinainte (vânat pentru carne și blană). ♢ ~-de-casă iepure domestic, crescut pentru carne și blană. (A fi) fricos ca ~ele (a fi) foarte fricos. A alerga (sau a fugi) ca un ~ a alerga (sau a fugi) foarte repede; a fi iute de picior. Cine aleargă după doi ~i nu prinde nici unul cel care încearcăfacă concomitent două lucruri nu reușeștefacă nici unul. A nu ști de unde sare ~ele a nu ști de unde poate apărea o șansă (în realizarea unui lucru, în rezolvarea unei probleme etc.). A împușca (sau a prinde) doi ~i deodată a înfăptui (cu succes) două acțiuni deodată. Câți ~i la biserică nimeni. Umbra-~elui plantă erbacee cu tulpină înaltă având frunze înguste, lungi și flori galbene-verzui. /<lat. lepus, ~oris

iépure (iépuri),

s.m. – 1. Mamifer rozător de cîmp cu urechile lungi, vînat pentru carne și blană (Lepus timidus). – 2. Varietate de casă a animalului anterior (Lepus cuniculus). – 3. Cotlet de porc. – 4. Supapă la foalele fierarilor. – 5. Boală bucală a vitelor. – 6. (Arg.) Soldat de infanterie. – Mr. l’epure, megl. l’epuri, istr. l’epur. Lat. lĕpǒrem (Pușcariu 765; Candrea-Dens., 807; REW 4991; DAR), cf. alb. ljepur (Meter 240; Philippide, II, 646), it. lebre (calabr. liépuru, riépule), prov. lebra, fr. lièvre, sp. liebre, port. lebre. Pentru semantismul sensului 3, cf. lat. musculus, de la mus, fr. souris. – Der. iepura, s.f. (nume tipic al animalului, datorită culorii blănii sale); iepuroaică, s.f. (femela iepurelui; varietate de struguri); iepuresc, adj. (de iepure); iepurește, adv. (ca iepurii); iepurar, s.m. (cîine de vînătoare; varietate de vultur, Aquila fulva), pe care Candrea-Dens., 808 îl derivă direct din lat.; iepurime, s.f. (mulțime de iepuri de cîmp sau de casă); iepurărie, s.f. (crescătorie de iepuri; lașitate); iepurăriță, s.f. (la cai, umflare a piciorului). – Din rom. provine țig. yepuro (Wlislocki 92).

iepure,

iepuri s.m. 1. (înv.) elev care absentează nemotivat. 2. (înv.) student care mănâncă la cantină fărăplătească.

iépure-de-máre

s. m. (sil. ie-)

lábă-de-iépure

(bot.) s. f.

LĂPTUCA-IÉPURILOR

s. v. sunătoare.

MĂCRIȘUL-IÉPURELUI

s. v. măcriș.

măcríșul-iépurelui

s. m. (sil. -cri-)

OSUL-IÉPURELUI

s. v. pojarniță, sunătoare.

ósul-iépurelui

(bot.) s. n.

saláta-iépurelui

s. f.

UMBRA-IÉPURELUI

s. v. sparanghel.

úmbra-iépurelui

(bot.) s. f.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar