Dictionare:
Toate
DEX
Sinonime
Antonime
Neologisme
Ortografic
Arh. & Reg.
Etimologic
Academic
definiția migdala definiție dex
migdala
găsește rime pentru
migdala
Cuvinte apropiate:
amigdală
,
migala
,
migală
,
migdal
,
migdalat
,
migdală
MIGDÁL,
migdali
,
s.m.
Pom
fructifer
mediteranean
, din
familia
rozaceelor
, cu
frunze
lanceolate
sau
îngust
-
ovale
, cu
flori
albe
sau
trandafirii
și cu
fructe
comestibile
(
Amygdalus
communis
).
– Din sl.
migdalŭ.
Dictionar: Dictionarul explicativ al limbii romane - DEX '98
|
definitia migdala
MIGDÁL
s.
(
BOT
.;
Amygdalus
communis
)
(prin
Ban
.)
badim
.
Dictionar: Dictionar de sinonime
|
definitia migdala
migdál
s. m., pl.
migdáli
Dictionar: Dictionar ortografic al limbii romane
|
definitia migdala
MIGDÁL ~i
m.
Pom
fructifer
mediteranean
, cu
flori
albe
sau
trandafirii
și
fructe
drupe
, din care se
consumă
numai
miezul
sâmburelui
. /<sl.
migdalu
Dictionar: Noul dictionar explicativ al limbii romane - NODEX
|
definitia migdala
migdál (migdáli),
s.m. –
Pom
fructifer
mediteranean
(
Prunus
amygdalus
). – Mr.
mighdală
. Ngr. ἀμυγδάλον, prin
intermediul
sl.
migdalŭ
(Berneker, II, 55; Tiktin; Vasmer,
Gr.,
98), cf. ngr. μύγδαλο,
alb
.
midhaljë,
bg.
mindal.
– Der.
migdală,
s.f. (
fructul
migdalului
). Cf.
pricomigdală
.
Dictionar: Dictionarul etimologic roman - DER
|
definitia migdala
MIGDÁLĂ
,
migdale
, s.f.
Fruct
al
migdalului
, de
formă
alungită
, al
cărui
sâmbure
, cu
gust
dulce
sau
amar
, este
comestibil
;
p. restr.
sâmburele
acestui
fruct
. –
Migdal
+ suf.
-
ă
.
Dictionar: Dictionarul explicativ al limbii romane - DEX '98
|
definitia migdala
MIGDÁLĂ
s.
(
BOT
.)
1.
(Transilv.)
mandulă
.
2.
migdală
amară
picromigdală
, (înv.)
macaron
.
Dictionar: Dictionar de sinonime
|
definitia migdala
migdálă
s. f., g.-d.
art
.
migdálei
;
pl.
migdále
Dictionar: Dictionar ortografic al limbii romane
|
definitia migdala
MIGDÁL//Ă ~e
f.
Fructul
migdalului
. /Din
migdal
Dictionar: Noul dictionar explicativ al limbii romane - NODEX
|
definitia migdala
MIGDALĂ,
migdale
,
s.f.
Fructul
a
două
varietăți
de
migdal
(
Prunus
amygdalus
, var.
dulcis
și var.
amara
),
asemănător
cu o
caisă
verde
,
dar
necomestibil
; (prin restr., la pl.)
sâmburii
mari
și
lemnoși
ai
migdalelor
,
respectiv
miezul
acestora
,
utilizat
ca
aromatizant
; a)
migdale
dulci
=
miezul
varietății
dulcis
, de
culoare
alb
-
gălbuie
,
comestibil
,
utilizat
pe
scară
largă
în
cofetărie
,
întreg
,
prăjit
,
caramelizat
sau
efilat
,
iar
sub
formă
de
pudră
pentru
realizarea
de
diverse
paste
(
marțipan
) și
creme
; b)
migdale
amare
=
miezul
varietății
amara
,
acoperit
cu o
pieliță
groasă
,
maronie
,
foarte
amară
, cu
bogat
conținut
de amigdalină,
toxică
în
cantitate
mare
–
fiind
de aceea
interzis
în
consum
,
dar
utilizat
pentru
fabricarea
de
esență
,
extract
,
ulei
și
lichior
de
migdale
.
Dictionar: Dictionar gastronomic explicativ - DGE
|
definitia migdala
Widget WebDex
- Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser
- Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Webdex.ro foloseste cookies pentru a putea afisa rezultatele corecte. Continuand navigarea pe acest site, esti de acord cu folosirea de cookies.
Mai multe detalii
OK