definiția padure definiție dex

padure

găsește rime pentru padure
Cuvinte apropiate: padre, paure, păcure, pădure, pădurea, pădureț, păduri

AI-DE-PĂDÚRE

s. v. crin de pădure, rostopască.

BUSUIOC-DE-PĂDÚRE

s. v. sovârf.

CARUL-PĂDÚRILOR

s. v. arnică, podbal-de-munte.

crin de pădúre

s. m. + prep. + s. f.

CUCURUZ-DE-PĂDÚRE

s. v. mama-pădurii.

cucútă-de-pădúre

s. f.

DEDIȚEI-DE-PĂDÚRE

s. pl. v. oiță.

FATA-PĂDÚRII

s. v. mama-pădurii.

ghébe de pădúre

s. f. pl. + prep. + s. f.

LUMINĂ-DE-PĂDÚRE

s. v. licurici.

MAMA-PĂDÚRII

s. v. barba-popii, năprasnică, sânziene-de-pădure, vinariță.

máma-pădúrii

(plantă, boală, femeie urâtă și rea) s. f.

Máma-Pădúrii/Múma-Pădúrii

s. pr. f. art., g.-d. Mámei-Pădúrii/Múmei-Pădúrii

MĂCRIȘ DE PĂDÚRE

s. v. măcriș.

MUMA-PĂDÚRII

s. v. caloian.

Múma-Pădúrii

v. Mama-Pădurii

MUMA-PĂDÚRILOR

s. v. mama-pădurii.

PĂDÚRE,

păduri, s.f. Întindere mare de teren acoperită de copaci; mulțime densă de copaci crescuți în stare sălbatică, în care predomină una sau mai multe specii, pe lângă care se mai află arbuști, plante erbacee, mușchi etc., precum și diferite specii de animale. ♢ Loc. adj. Din sau de (la) pădure = a) (despre plante și animale) sălbatice; b) fig. (despre oameni) fără maniere, necioplit, necivilizat. ♢ Expr. Parcă ar fi născut (sau crescut) în pădure, se spune despre o persoană cu o comportare urâtă, lipsită de educație. A căra lemne în pădure = a face un lucru inutil. ♦ Fig. (Urmat de determinări) Grămadă mare de obiecte de același fel (de obicei în poziție verticală) care acoperă o suprafață. – Lat. padule.

PĂDÚRE

s. (SILV.) codru, (rar) silvă, (înv.) pădurărie. (Animalele din ~.)

pădúre

s. f., g.-d. art. pădúrii; pl. pădúri

PĂDÚR//E ~i

f. 1) Mulțime de copaci care acoperă compact o întindere relativ mare de pământ. ~ de salcâmi. ~ de pini. 2) Suprafață de teren pe care crește o astfel de mulțime de copaci. ♢ ~ virgină pădure neexplorată. ~-livadă pădure de copaci și arbuști care furnizează material de construcție și materie primă pentru industria alimentară. ~-parc masiv silvic din zona verde a unui oraș destinat odihnei oamenilor. De ~ care trăiește sau crește în pădure. Din ~ a) sălbatic; b) grosolan; necioplit. A fi crescut în ~ a) a fi needucat; b) a fi înapoiat. A căra lemne în (sau la) ~ a face un lucru inutil. Nu este ~ fără uscături nu există colectivitate fără elemente criticabile în sânul ei. 2) fig. (urmat de determinări) Mulțime omogenă și compactă de obiecte în poziție verticală. O ~ de mâini s-au ridicat în clasă. [G.-D. pădurii] /<lat. padule

pădúre (pădúri),

s.f. – Teren cu arbori, codru. – Mr. pădure, megl. păduri (toponim). Lat. padulem în loc de paludem (Diez, II, 51; Schuchardt, Vok., I, 29; Pușcariu 1243; Candrea-Dens., 1306; REW 6183), cf. alb. pülj (Philippide, II, 650), tosc. padule, v. sard. padule, v. sp., arag., v. port. paúl (Garcia de Diego, Bol. Acad. Esp., VII, 259; Corominas, III, 695) basc. paduramlaștină”; cf. P. Aebischer, Homenatje Rubioy Lluch, I, 161-74. Originea anterioară indoeurop. (Lahovary 339) este fantastică. Der. pădurar, s.m. (gornic); pădurărie, s.f. (ocupația pădurarului; administrație silvică); pădurărit, s.n. (ocupația pădurarului; impozit pe păduri); păduratic, adj. (păduros, împădurit); pădurean, s.m. (locuitor al pădurii); pădureț, adj. (de pădure; sălbatic); pădurice, s.f. (pădure mică); păduros, adj. (acoperit cu pădure, împădurit), pe care REW 6183 îl duce pînă la lat. paludosus, fără să fie nevoie; împăduri, vb. (a planta o pădure); despăduri, vb. (a tăia o pădure).

PĂSTRĂV-DE-PĂDÚRE

s. v. râșcov.

PÂINEA-PĂDÚRII

s. v. râșcov.

pâinea-pădúrii

s. f.

PORC DE PĂDÚRE

s. v. mistreț, porc mistreț, porc sălbatic.

RÂNDUNICĂ-DE-PĂDÚRE

s. v. drepnea

râsul-pădúrii

(pasăre) s. m.

SĂLVIE DE PĂDÚRE

s. v. coada-vacii, jale.

SUSAI-DE-PĂDÚRE

s. v. tâlhărea.

VÂLVA-PĂDÚRII

s. v. mama-pădurii.

VIDMA-PĂDÚRII

s. v. mama-pădurii.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar