definiția pahar definiție dex

pahar

găsește rime pentru pahar
Cuvinte apropiate: lahar, mahar, mahăr, paha, pahar, pazar, păhai, păhar, păhău, pănar, pășar, pătar, pâhă, pâțăr, pohar, zahar, zahăr, zăhar

PAHÁR,

pahare, s.n. 1. Vas de sticlă, de metal, de material plastic etc., de diferite forme sau mărimi, din care se bea apă sau alte lichide; p. ext. conținutul unui asemenea vas; vasul împreună cu conținutul. ♢ Pahar dulce (sau de dar) = pahar de vin sau de țuică (îndulcit cu miere), care se oferă oaspeților la nuntă și pentru care aceștia dăruiesc mirilor bani. ♢ Loc. adj. Bun de pahar = care obișnuieștebea băuturi alcoolice; care rezistă la băutură. ♢ Loc. adv. La un pahar de (sau cu) vin = în timp ce bea (împreună cu alții), la băutură p. ext. la chef, la petrecere. ♢ Expr. A fi sau a ține etc. (ceva) (ca un) pahar = a fi sau a ține foarte curat. 2. Fig. Necaz, suferință, durere, chin. ♢ Expr. A i se umple (cuiva) paharul sau a(-i) fi plin paharul = a îndura prea multe suferințe morale, a nu mai putea suporta durerea, suferința etc. 3. (Pop.) Ventuză (pentru bolnavi). [Var.: (înv. și reg.) păhár s.n.] – Din magh. pohár, scr. pehar.

PAHÁR

s. (reg.) mesel, (înv.) scafă. (Un ~ cu vin.)

PAHÁR

s. v. caliciu, cupă, ventuză.

pahár

s. n., pl. paháre

PAHÁR ~e

n. 1) Vas mic (de sticlă, de ceramică, de material plastic etc.), de obicei de formă cilindrică, care servește pentru băut. 2) Conținutul unui asemenea vas. ♢ Cântec de ~ cântec care se cântă la masă în timpul unei petreceri. A ridica ~ul a bea; a cinsti. A închina ~ul a rosti un toast. /<ung. pohár, sb. pehar

pahár (paháre),

s.n. – Vas de băut, cupă. Sl. (sb., cr., slov.) pehar (Miklosich, Slaw. Elem., 35; Cihac, II, 238), cf. alb. pehar, ceh., rut., mag. pohár. – Der. paharnic, s.m. (cupar, ceașnic; strîngător de impozite de la cîrciumi); mare paharnic, s.m. (boier care avea grijă de băutura domnului; boiernaș din Mold. care era în același timp pîrcălab de Cotnari și de Hîrlău), din sl. pachariniku (Drăganu, Dacor., VI, 247; mai puțin probabilă der. din mag. pohárnok, propusă de L. Treml, Hung. Jb., IX, 282); păhărnicească, s.f. (nevastă de paharnic); păhărnicel, s.m. (slujbaș la crama domnească); păhărnicie, s.f. (slujba de paharnic; înv., impozit, dreptul de cîrciumă); păhăruț, s.m. (lăcrimioară, Convallaria maialis). – Din rom. provin bg. pahar (Capidan, Raporturile, 223) și bg. din Trans. paharo (Miklosich, Bulg., 129).

a bea paharul până la fund

expr. a îndura un necaz / o durere până la capăt.

GURA-PAHÁRULUI

s. v. crizantemă, dumitriță, tufănică.

PĂHÁR

s.n. v. pahar.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar