definiția prieteni definiție dex

prieteni

găsește rime pentru prieteni
Cuvinte apropiate: prieten, prietenă, prieteni, prietenie

PRIETENÍ

vb. v. împrieteni.

A prieteni

≠ a se dușmăni

prietení,

prietenésc, vb. I 1. (refl.; înv. și reg.) a se împrieteni. 2. (înv.; în forma: prietini) a-i fi cuiva favorabil, binevoitor.

a fi prieten la cataramă / la toartă

(cu cineva) expr. a fi prieten foarte bun (cu cineva).

PRIÉTEN, -Ă,

prieteni, -e, s.m. și f. Persoană de care cineva este legat printr-o afecțiune deosebită, bazată pe încredere și stimă reciprocă, pe idei sau principii comune; amic. ♦ Amant, iubit. [Pr.: pri-e-. – Var.: (reg.) priétin, -ă s.m. și f.] – Din sl. prijatelĩ.

PRIÉTEN

s. 1. amic, (pop.) fârtat, (reg.) ortac, (înv.) libovnic, prietnic, soț, soție. (S-a întâlnit cu ~ii.) 2. v. amant.

PRIÉTEN

s. v. asociat, părtaș, tovarăș.

Prieten

adversar, dușman, inamic, potrivnic, vrăjmaș, neprieten

priéten

s. m. (sil. pri-e-), pl. priéteni

PRIÉTEN ~ă (~i, ~e)

m. și f. (folosit și ca termen de adresare) Fiecare dintre persoanele (sau colectivitățile) legate printr-un sentiment de simpatie, stimă și atașament reciproc; amic. ~ vechi. [Sil. pri-e-] /<bulg. prijateni

priéten (priéteni),

s.m. – Amic. – Var. înv. priiaten, Mold. prietin, Trans. pretin, Olt. preten. Sl. prijateli (Miklosich, Slaw. Elem., 39; Cihac, II, 291), cf. bg. prijatel (› mr. priiatil), sb., cr. prijatelj. Alterarea consoanei finale, pe care Tiktin o explică prin analogie cu ieftin, se datorează mai curînd unei confuzii cu sl. prijętinŭplăcut”. – Der. prietenă, s.f. (amică); prietenesc, adj. (amical); prietenește, adv. (ca un prieten); prietenie, s.f. (amiciție); prietenos, adj. (amical, afabil); prieteșug, s.n. (prietenie); împrieteni, vb. (a se face prieten, refl., a lega prietenie); neprieten, s.m. (dușman); neprietenos, adj. (vrăjmaș).

PRIÉTENĂ

s. 1. amică, (pop.) surată, (înv. și reg.) soață. (~ din copilărie.) 2. v. amantă.

priétenă

s. f. (sil. pri-e-), g.-d. art. priétenei; pl. priétene
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar