definiția răcan definiție dex

răcan

găsește rime pentru răcan
Cuvinte apropiate: acân, aracan, băcan, crăcan, iracan, îracan, oacăn, rapăn, rapăn, răcam, răcan, răcar, răcaș, răcăni, rădan, râcă, râcăi, râcâi, râtan

RĂCÁN

, răcani, s.m. (Depr.) Recrut (în armată). – Probabil contaminare între rec[r]ut și râtan.

RĂCÁN

s. v. recrut.

răcán

s. m., pl. răcáni

răcán,

răcáni, s.m. (pop.; deprec.) 1. soldat (recrut). 2. pui de broască; linguraș.

răcán (răcáni),

s.m. – 1. Brotac. – 2. Recrut. Origine incertă, dar sigur expresivă. După Spitzer, Dacor., IV, 668, de la o rădăcină *rac de origine onomatopeică ca orac în orăcăi. Această explicație se potrivește pentru primul sens; dar al doilea pare că presupune în sursa expresivă un al doilea sens, de „grosolănie, obiect necizelat”, care apare și în unele cuvinte înrudite, dintre cele ce urmează. Der. de la un lat. raccanus, din raccāre „a răcni” (Pușcariu, Dacor., III, 687-9; REW 7019; Candrea), cf. it. raganellobrotac”, sau din raccancer” (Scriban) este îndoielnică. Cf. it. rácano „șopîrlă”, racolabroască”, cuvinte tot expresive (Prati, 808). Der. răcănel (var. Bucov. răcăteț, racateț, Trans. racachici), s.m. (brotac): rachet, s.n. (cîntecul broaștei); răchițel, s.m. (Maram., brotac); răcădui, vb. (Mold., a se răsti la cineva), pe care Tiktin și Candrea îl leagă în mod greșit de răgădui; răgălie (var. răgățină, răgățînă), s.f. (îngrămădire de lemne, bușteni etc., tufă noduroasă), var. probabil prin contaminare cu rădăcină (după Tiktin din sl. rogŭcorn”); radină (var. ratină), s.f. (Olt., tufă), cu același schimb din răgacerădașcă; rătăcană (var. rătăcanie), s.f. (Mold., mărăciniș urît), cu metateză; rătăcănos, adj. (Mold., neregulat); rancote, s.f. pl. (Olt., Trans., rămuriș, crengi), de la aceeași rădăcină expresivă, cu infixul nazal; rascote, s.f. pl. (rămuriș), var. cuvîntului anterior; răscoage, s.f. (răchițică, Epilobium angustifolium). Cf. rătăci.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar