definiția setei definiție dex

setei

găsește rime pentru setei
Cuvinte apropiate: sete, seter, setui, stei

SÉTĂ,

sete, s.f. (Bot.) Axă verticală protejată de o membrană care susține capsula cu spori la mușchiul de pământ. – Din lat. seta.

sétă

s. f., pl. séte

SÉTĂ

s.f. (Biol.) Păr vegetal țepos. [< it., lat. seta].

SÉTĂ

s. f. 1. păr vegetal țepos. 2. pedicelul capsulei, la briofite. (< lat. seta)

SÉTE

s.f. Senzație fiziologică pe care o au oamenii, animalele sau păsările când simt nevoiabea apă din pricina definitie/deshidrata">deshidratării țesuturilor organismului. ♦ Fig. Poftă, dorință arzătoare; dor. ♦ Loc. adv. Cu sete = cu pasiune, cu nesaț; p. ext. cu putere, cu violență, tare. – Lat. sitis.

SÉTE

s. (FIZIOL.) însetare, (înv. și reg.) însetoșare. (Senzația de ~.)

SÉTE

s. v. secetă, uscăciune.

séte

s. f., g.-d. art. sétei

SÉTE

f. 1) Senzație fiziologică provocată periodic de necesitatea de a bea apă. ♢ A muri (sau a se usca) de ~ a fi foarte însetat. 2) fig. Dorință aprinsă. ~ de libertate.Cu ~ a) cu nesaț; cu pasiune; b) foarte tare; cu putere. [G.-D. setei] /<lat. silis

séte

s.f. – 1. Dorința de a bea. – 2. Pasiune, ardoare. – Mr., megl. seate, megl. sęti, istr. sęte. Lat. sῑtis (Pușcariu 1587; REW 7961), cf. vegl. sait, it. sete, prov., cat. set, fr. soif, sp. sed, port. sede. – Der. seteciune, s.f. (înv., sete); setos, adj. (care are sete; pasionat); setilă, s.f. (poreclă pentru cel care bea mult); înseta, vb. (a avea sete; a face sete; a fi lipsit de apă; a lăsa fără apă; a dori); înșetoșa, vb. (a face sete; a avea sete; a lăsa fără apă).
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar