definiția albus definiție dex

albus

găsește rime pentru albus
Cuvinte apropiate: albu, albui, album, album, albus, albuș, albuț, alnus

ALBÚȘ

, albușuri, s.n. 1. Substanță albă-transparentă, vâscoasă, compusă în cea mai mare parte din albumină, care înconjoară gălbenușul oului de păsări, reptile, pești etc. 2. (Rar) Sclerotică. – Alb + suf. -.

ALBÚȘ

s. v. sclerotică.

albúș

s. n., pl. albúșuri

ALBÚȘ ~uri

n. Parte componentă a oului, compusă dintr-o substanță vâscoasă, transpa-rentă, care înconjoară gălbenușul. /alb + suf. ~

albuș

s.n. sg. (er.) spermă

CAFELÚȚE

s. pl. (BOT.; Lupinus albus și varius) lupin, (reg.) cafea.

CUCURÚZ,

(1, 3, 4) cucuruzi, s.m., (2) cucuruze, s.n. (Reg.) 1. S.m. Porumb (planta și rodul ei). 2. S.n. pl. Holde semănate cu porumb; porumbiște. 3. S.m. Fructul coniferelor; con. 4. S.m. Plantă erbacee din familia compozeelor, cu flori albe-gălbui dispuse în mici capitule (Petasites albus). – Cf. bg., scr. kukuruz, kukurudza.

CUCURÚZ

s. (BOT.; Petasites albus) (Bucov.) cojocel.

CUCURÚZ

s. v. captalan, con, porumb, știulete.

cucurúz

(porumb, con de brad) s. m., pl. cucurúzi

cucurúz

(porumbiște) s. n., pl. cucurúze

CUCURÚZ ~i

m. Fructul coniferelor sub solzii căruia sunt semințele; con. /<sb. kukuruz

HURMÚZ,

(1) hurmuzuri, s.n., (2) hurmuzi, s.m. 1. S.n. Mărgea de sticlă imitând mărgăritarul; (la pl.) șirag de astfel de mărgele. 2. S.m. Arbust ornamental cu flori trandafirii și cu fructe bace albe de mărimea cireșelor (Symphoricarpus albus). – Din tc. (n. pr.) Hurmuz.

HURMÚZ

s. (BOT.; Symphoricarpus albus) (rar) corale-albe (pl.), lemn-cu-boabele-albe.

hurmúz

(arbust) s. m., pl. hurmúzi

hurmúz

(mărgea) s. n., pl. hurmúzuri

HURMÚZ1

~i m. Arbust decorativ cu frunze opuse, flori roz-trandafirii, cu fructe albe în formă de bobițe, cultivat ca plantă ornamentală. /<turc. Hurmuz

HURMÚZ2

~uri n. 1) Imitație din sticlă a mărgăritarului. 2) Mărgea sau șirag de mărgele confecționate din astfel de sticlă. /<turc. Hurmuz n. pr.

LUPÍN

s.m. Gen de plante erbacee din familia leguminoaselor, cu frunze compuse din foliole înguste alungite și cu flori albastre, galbene sau albe, cultivate ca furaj, ca plante ornamentale sau ca îngrășământ verde (Lupinus). – Din fr. lupin.

LUPÍN

s (BOT.; Lupinus albus) cafea, niprală.

lupín

s. m.

LUPÍN

m. Plantă erbacee cu flori albastre, galbene sau albe, folosită ca furaj sau ca îngrășământ verde. /<fr. lupin

LUPÍN

s.m. Plantă leguminoasă cu frunze palmate, cultivată ca furaj sau pentru florile sale ornamentale dispuse în ciorchini lungi. [< fr. lupin].

SULFÍNĂ,

sulfine, s.f. Numele a două plante erbacee, melifere și medicinale, cu flori plăcut mirositoare, galbene (Melilotus officinalis) sau albe (Melilotus albus). [Var.: sulcínă s.f.] – Lat. *sulfina (< sulphur).

SULFÍNĂ

s. (BOT.) 1. (Melilotus officinalis) (reg.) molotru, iarbă-de-piatră, trifoi-mare. 2. (Melilotus albus) (reg.) molotru alb. 3. sulfină albastră (Melilotus coerulea) = (reg.) schinduf, molotru albastru.

sulfínă

s. f., g.-d. art. sulfínei; pl. sulfíne

SULFÍN//Ă ~e

f. Plantă erbacee cu tulpina erectă, foarte ramificată, cu frunze trifoliate, zimțate, cu flori mici, aromate, grupate în spice lungi și subțiri, cu fructe păstăi. [G.-D. sulfinei] /<lat. sulfina
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar