definiția balai definiție dex

balai

găsește rime pentru balai
Cuvinte apropiate: alai, bahai, balan, balaș, bală, balâc (calcan), balâc (batog), bali, bădâi, bălai, bălan, bălă, bălăci, bălăi, băli, bălti, bâcâi, bâlbâi, bâlci, bârâi, bârâi, bâțâi, bâzâi, călai, călâi, hălăi, lălăi, lălăi, mălai (pl. mălaie), mălai (pl. mălaiuri), mălăi, nălăi, pălăi, sălai, țălăi

a înțărca bălaia!

expr. gata!, s-a terminat!; nu mai sunt resurse!

BĂLÁI, -ÁIE,

bălai, -aie, adj. 1. (Despre oameni sau părul lor) Blond. 2. (Despre animale) Plăvan. ♦ (Substantivat, f.) Nume care se dă vacilor sau iepelor albe. ♢ Expr. (Fam.) A înțărca bălaia = s-a isprăvit cu posibilitatea de a profita de slăbiciunea sau de munca altuia, s-a terminat cu foloasele ușor obținute. (Pop.) A intrat bălaia în sat= s-a luminat de ziuă. Ori laie, ori bălaie v. laie. – Băl + suf. -ai.

BĂLÁI

adj. v. blond.

Bălai

negricios, negru, oacheș, smolit, tuciuriu

bălái

adj. m., pl. bălái; f. sg. băláie, pl. băláie/bălăi

BĂL//ÁI ~áie

adj. 1) (despre păr) Care este de culoare deschisă; blond; gălbui, gălbior. 2) (despre persoane) Care are părul și tenul de culoare deschisă; blond. 3) și substantival (despre animale) Care are părul sau lâna de culoare albă-gălbuie sau albă-cenușie. ♢ A înțărcat ~aia s-a sfârșit cu posibilitatea de a trage foloase nemeritate. /băl + suf. ~ai

bălái

adj. m., pl. bălái; f. sg. și pl. băláie

BĂLĂÍ

vb. v. behăi.

bălăí (ăésc, -ít),

vb. – A behăi. Formație expresivă, cf. lat. balāre (› sp. balar), sb. blejati, germ. bellen. DAR credea în posibilitatea unei der. directe de la balāre (cf. REW 1021; Pușcariu, Dacor., I, 83).
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar