definiția buc definiție dex

buc

găsește rime pentru buc
Cuvinte apropiate: bac, bâc, bbc, bec, bec, bic (taur), bic (s.n.), boc, bu, buc, bucă, buci, buco, buf, buf, buh, bui, bul, bum, bun (s.n.), bun (s.m.f., adj.), bur, bus, busc, buș, buș, but, buz, cuc, huc, iuc, muc (bucățică), muc (anat.), nuc, puc, suc, șuc

BUC1

subst. (Reg., în loc, adv.) Într-un buc = imediat, într-o clipă, foarte repede. – Et. nec.

BUC2,

(2) buci, s.m. (Reg.) 1. Pleavă rămasă după vânturarea semințelor de cânepă sau de in, după măcinarea boabelor de porumb etc. 2. (La pl.) Scame rămase de la melițarea și pieptănarea inului și a cânepii. – Cf. alb. byk.

buc

(pleavă) s. m., (scame de cânepă, in) pl. buci

buc

(în expr.) s. n.

BU//C ~ci

m. 1) mai ales la pl. Scamă rămasă după prelucrarea unor materiale textile (in, cânepă etc.). 2) Pleavă rămasă de la vânturatul sau măcinatul semințelor de in, cânepă sau cereale. /Cuv. autoht.

buc (búci),

s.m. 1. Scamă, cîlți. – 2. Coajă, cocoloș. Origine necunoscută. Cihac credeexpresia într-un buc „într-o clipă” se bazează pe un cuvînt diferit, pe care îl pune în legătură cu pol. buch, rus. buchzgomot”, cf. buh; însă pare a se potrivi mai bine cu sensul 1, de „scamă”, înțeles ca „pic, strop, cantitate neînsemnată”. Se folosește în Mold. și Trans. – Der. bucos, adj. (cu părul încîlcit).

BUCI

s. pl. (Olt.) zgrebeni (pl.). (Buci de cânepă.)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar