definiția căni definiție dex

căni

găsește rime pentru căni
Cuvinte apropiate: ani, băni, cali, cana, cană, cană, canci, canid, canin, canis, caniș, caniv, cant, carni, cași, cavi, căci, cădi, căi, căini, căli, căni, cănit, căoi, căuni, căvi, căzni, câci, câi, când, câne, cânfi, cânt, cârni, coni, crani, lani, mani, mani, mâni, nani, rani, răni, râni

CĂNÍ,

cănesc, vb. IV. Tranz. (Pop.) A vopsi (în negru), mai ales părul. – Cf. tc. kinacăneală”.

căní

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. cănésc, imperf. 3 sg. căneá; conj. prez. 3 sg. și pl. căneáscă

A CĂN//Í ~ésc

tranz. pop. (mai ales părul) A vopsi în negru. /cf. turc. kina

CÁNĂ2,

căni, s.f. 1. Vas cu toartă care servește la băut sau la scos lichide dintr-un vas mai mare. ♦ Conținutul unui astfel de vas. 2. Vas de formă cilindrică în care se depune banda de bumbac, de in sau de cânepă, la cardele și laminoarele din filaturi. – Din bg. kana, germ. Kanne.

CÁNĂ1,

cane, s.f. (Bot.) Belșiță. – Din fr. canne.

CÁNĂ

s. (reg.) canceu, (Transilv. și Ban.) cănată, (Ban., Transilv. și Olt.) șol, (prin Transilv.) șolnă. (O ~ de apă.)

CÁNĂ

s. v. belșiță.

cánă

(vas) s. f., g.-d. art. cănii; pl. căni

cánă

(bot.) s. f., g.-d. art. cánei; pl. cáne

CÁNĂ căni

f. 1) Vas cu toartă care servește la băut sau la scos lichide din alt vas mai mare. 2) Conținutul unui astfel de vas. O ~ de apă. [G.-D. cănii] /<bulg. kana, germ. Kanne

cánă (cắni),

s.f. – Vas cu toartă care servește la băut. – Var. cănată. Se consideră în general reprezentant al germ. Kanne, prin intermediul sl. (bg., sb. kana, rus. kana, Cihac, II, 39) sau al lat. canna (Meyer, Neugr. St., III, 26), cf. fr. cannette, norm. canneurcior”. Apare și în ngr. ϰάννα, de unde provine mr. În rom. nu pare probabilă der. directă din lat., fiind vorba de un cuvînt de origine germanică, și posibil tîrzie. Lohovary 320 îl explică prin pre-indoeurop. Der. cănățue, s.f.(ceașcă), cf. sb. kanatica; cantă, s.f. (vas, oală, urcior), cf. sb., mag. kanta.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar