(CUIVA DE LA CEVA): A distrage de la o preocupare.
(PE CINEVA): A împinge, a atrage pe căi greșite; v. și A abate de la calea cea dreaptă; A abate de la calea dreaptă; A abate de la drumul cel drept.
(PE CINEVA): A împinge, a atrage pe căi greșite; v. A abate de la calea cea bună.
(PE CINEVA): A împinge, a atrage pe căi greșite; v. A abate de la calea cea dreaptă.
(PE CINEVA): A împinge, a atrage pe căi greșite; v. A abate de la calea cea dreaptă.
: A face, a determina să renunțe la o dorință, la un principiu, la o hotărâre.
(PE CINEVA): A face, a determina să renunțe la o discuție, la o dezbatere, la un subiect.
, abați, s.m. 1. Titlu dat superiorului unei abații. 2. Titlu onorific acordat unor preoți catolici; persoană care poartă acest titlu. – Din it. ab(b)ate.
s.m. – 1. Titlu dat superiorului unei abații. – 2. Titlu onorific acordat unor preoți catolici; persoană care poartă acest titlu. < It. abate. – Der. abațial, adj. (referitor la o abație), din it. abbaziale; abație, s.f. (mănăstire condusă de un abate) , din it. abbazia; abatisă (călugăriță care conduce o abație), din lat. abbatissa (sec. XIX).
s.m. Titlu dat superiorului unei abații sau (în mod excepțional) unor preoți catolici – Lat. lit. abbas, -atis.
s.m. 1. Stareț, superior al unei mănăstiri catolice de călugări. 2. Titlu onorific care se dă unor clerici catolici. [< it. abbate, cf. lat. abbas].
, abáți, s.m. ~ (din aram. abba (= tată), prin interm. gr. άββας și lat. abbas, -atis) [DRAE]
abați, s.m. 1. Titlu dat superiorului unei abații; persoană care are acest titlu. 2. Titlu onorific acordat unor preoți catolici; persoană care poartă acest titlu. – Din it. ab(b)ate.
, abații, s.f. Mânăstire catolică cu statut special (împreună cu averea, domeniile ei), condusă de un abate1 sau o abatesă (1) și depinzând de un episcop sau direct de papă2. – Din it. ab(b)azia.
abații, s.f. Mânăstire catolică (împreună cu averea, domeniile ei) condusă de un abate. – It. abbazia.
s.f. (Rar) Mănăstire catolică cu proprietăți și venituri condusă de un abate. ♦ Stăreție. [Gen. -iei. / < it. abbazia, cf. lat. abbatia].