s.f. Sămânța arborelui de cacao, folosită (sub formă de produs pulverulent) în alimentație, mai ales la fabricarea ciocolatei și a unor băuturi hrănitoare. ♢ Unt (sau ulei) de cacao = substanță grasă, de culoare albă-gălbuie, extrasă din pulberea de cacao și folosită la fabricarea ciocolatei, în industria farmaceutică, în cosmetică etc. ♦ Băutură preparată cu pulbere de cacao. [Pr.: -ca-o] – Din fr. cacao.
f. invar. 1) Sămânță extrasă din fructele cacaotierului. 2) Produs alimentar sub formă de pulbere obținut prin măcinarea unor asemenea semințe. ♢ Unt (sau ulei) de ~ substanță grasă extrasă din pulberea de cacao, folosită în industria alimentară, în industria farmaceutică și în cosmetică. 3) Băutură preparată din acest produs. [Art. cacaua; Sil. -ca-o] /<fr. cacao
s.f. Praf rezultat din măcinarea semințelor prăjite ale unui arbore exotic, folosit mai ales la prepararea ciocolatei; (p. ext.) băutură preparată din acest produs. [Pron. -ca-o. / < fr., sp. cacao].
s. f. praf rezultat din măcinarea semințelor prăjite ale unui arbore exotic, folosit la prepararea ciocolatei; (p. ext.) băutura preparată. (< fr. cacao)
(eufem.) de cacao / de căcat (vulg.) expr. a (se) compromite; a se face de râs.
s. m. + prep. + s. f.