, ciocolate, s.f. 1. Preparat comestibil făcut dintr-un amestec solidificat de pulbere de cacao și de zahăr (cu adaos de ingrediente). ♦ Baton, bucată din acest preparat. 2. Băutură preparată din praf de ciocolată (1) sau de cacao dizolvat în lapte sau în apă. [Var.: șocolátă, ciocoládă s.f.] – Din it. cioccolata. Cf. fr. chocolat, germ. Schokolade.
s. f., g.-d. art. ciocolátei; pl. ciocoláte
f. 1) Produs în formă de pastă solidificată, obținut din pulbere de cacao, zahăr și ingrediente. 2) Băutură dulce, pregătită din acest produs. O ceașcă de ~. ♢ Unt de ~ unt amestecat cu ciocolată. [Sil. cio-co-] /<it. ciocolata
s.f. – Preparat din amestec de cacao și zahăr. – Var. șocolată. – Mr. ciuculată. It. cioccolata. – Der. ciocolatiu, adj.
s.f. 1. Amestec solidificat de cacao și zahăr, uneori cu adaosuri de alte substanțe. 2. Băutură preparată din praf de ciocolată (1) dizolvat în lapte sau în apă. [Var. șocoladă, șocolată s.f. / < it. ciocolata, cf. fr. chocolat, germ. Schokolade, sp. chocolate < cuv. aztec].
s. f. 1. amestec solidificat de cacao și zahăr cu alte ingrediente. 2. băutură din praf de ciocolată (1) dizolvat în apă sau în lapte. (< it. ciocolata)