definiția coloni definiție dex

coloni

găsește rime pentru coloni
Cuvinte apropiate: coconi, colon, colon, colonia, colonic, colonie, colonie, colono, colori, coloti

COLÓN2,

coloni, s.m. Parte sau subdiviziune a unui vers, a unei strofe sau a unei perioade în metrica antică. – Din ngr. kólon.

COLÓN3,

coloni, s.m. Unitate bănească în Costa Rica și în Salvador. – Din sp. colono.

COLÓN1

, coloni, s.m. 1. (În Imperiul Roman și în evul mediu în Europa) Muncitor agricol care, inițial liber, muncea un pământ luat în arendă de la marii proprietari, mai târziu începe să fie legat de pământ, să plătească dijmă și să presteze corvezi. 2. (Înv.) Colonist. – Din fr. colon, lat. colonus.

COLÓN4,

colonuri, s.n. Porțiune a intestinului gros care se găsește între cec și rect. – Din fr. côlon, lat. colon.

COLÓN

s. v. colonist, două puncte.

colón

(persoană, parte de vers, unitate băneasca) s. m., pl. colóni

colón

(anat.) s. n., pl. colónuri

COLÓN

n. Partea finală a intestinului gros. /<fr. côlon, lat. colon

colón (-ni),

s.m. – Muncitor agricol. Lat. colonus (sec. XVIII). – Der. colonie, s.f., din fr. colonie; colonist, s.m. (emigrant), din germ. Kolonist; colonial, adj., din fr. colonial; coloniale, s.f. pl. (articole alimentare de băcănie), din germ. Kolonialwaren; coloniza, vb., din fr. coloniser; colonizator, adj. (care colonizează).

COLÓN2

s.n. Semn de punctuație antică echivalent cu o pauză medie (două puncte sau punct și virgulă în punctuația modernă). ♦ Subdiviziune a unui vers antic, a unei strofe sau a unei perioade. [< it., lat. colon].

COLÓN1

s.m. (La romani) Muncitor agricol care, fără să fie sclav, era legat de pământul pe care îl lucra, fiind obligatplătească dijmă proprietarului și să presteze corvezi. [< lat. colonus].

COLÓN2

s.m. Unitate monetară în Costa Rica și în Salvador. [Pl. -es. / < fr., it. colon, sp. colón, cf. Cristóbal Colónnumele spaniol al lui Columb].

COLÓN1

s.n. Parte a intestinului gros cuprinsă între cecum și rect. // Element prim de compunere savantă cu semnificația „(referitor la) intestinul gros”. [Pl. -nuri. / < fr. cólon, cf. gr. kolonintestin].

COLÓN3

s. n. porțiune a intestinului gros între cec2 și rect. (<fr. côlon, lat. colon, gr. kolon)

COLÓN4

s. m. 1. semn de punctuație antică echivalent cu o pauză medie (două puncte sau punct și virgulă în punctuația modernă). 2. subdiviziune a unui vers antic, a unei strofe sau a unei perioade. (<lat. colon)

COLÓN2

s. m. unitatea monetară în Costa Rica și în Salvador. (<fr., sp. colon)

COLÓN1

s. m. (în Imperiul Roman și în evul mediu) muncitor agricol legat de pământul pe care îl lucra, obligatplătească dijmă proprietarului și să presteze corvezi. (<lat. colonus)

Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut