covăsésc, vb. IV. Tranz. (Pop.) A acri laptele dulce cu ajutorul unui cuib de smântână sau de covăseală. – Din bg. kvasja, scr. kvasiti.
vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. covăsésc, imperf. 3 sg. covăseá; conj. prez. 3 sg. și pl. covăseáscă
tranz. (lapte dulce) A face să fermenteze, adăugând smântână sau lapte prins. /<bulg. kvasja, sb. kvasiti
vb. – 1. A (se) acri laptele. – 2. A prepara un decoct. Sl. kvasiti (Cihac, II, 78; Conev 78); de la kvasŭ „ferment”; cf. bg. kvasjă „a acri”; sb. kvasiti „a muia”. – Der. covașe, s.f. (cvas, băutură fermentată; lapte prins), din rut. kvasa; covăseală, s.f. (acțiunea de a (se) acri; porțiune de lapte prins folosită ca cheag; dospeală; înv., ferment, germen al răului); covășiță, s.f. (măcriș); cvas, s.n. (băutură fermentată).