crocodili, s.m. 1. Reptilă uriașă din ordinul crocodilienilor, care trăiește în fluviile din țările tropicale, cu corpul acoperit de plăci osoase, cu coadă lungă și cap alungit, cu fălci lungi și dinți puternici (Crocodilus niloticus). ♢ Expr. (Fam.) Lacrimi de crocodil = plâns prefăcut, ipocrit. 2. Dispozitiv metalic fixat pe șinele de cale ferată și folosit pentru a transmite comenzile de semnalizare, acționând fluierul locomotivei în mers. 3. Clește cu care, în laborator, se dă dopurilor de plută elasticitatea necesară folosirii lor. 4. Clemă de forma unui cleștișor cu fălci dințate, folosit pentru realizarea unor legături electrice temporare și demontabile. – Din fr. crocodile, lat. crocodilus.
m. 1) Reptilă mare cu corpul acoperit de plăci osoase și cu cap alungit, care trăiește în apele din țările tropicale. ♢ Lacrimi de ~ lacrimi prefăcute; plâns de ochii lumii. 2) Clemă de conectare cu fălcile dințate pentru legături electrice provizorii. /<fr. crocodile, lat. crocodilus
s.m. 1. Reptilă sauriană amfibie, foarte mare, care trăiește pe lângă fluviile din țările tropicale (în special pe malurile Nilului). ♢ (Fam.) Lacrimi de crocodil = plâns prefăcut, ipocrit. 2. Dispozitiv de comandă automată pentru semnalizarea, pe locomotiva unui tren în mers, a poziției semnalelor de acoperire a liniei. 3. Clemă folosită pentru legături electrice provizorii. [Cf. fr. crocodile, lat. crocodilus].
s. m. 1. reptilă mare, amfibie, din regiunile tropicale, cu corpul acoperit cu plăci osoase, cu coadă lungă și cap alungit. o (fam.) lacrimi de ~ = plâns prefăcut, ipocrit. 2. dispozitiv de comandă automată pentru semnalizare, pe locomotiva unui tren în mers, a poziției semnalelor de acoperire a liniei. ♢ (mar.) dispozitiv cu care se imobilizează o parâmă. 3. clemă pentru legături electrice provizorii. (< fr. crocodile, lat. crocodilus)
expr. (glum.) 1. tentativă de seducere (a cuiva). 2. vorbărie multă și fără rost, pălăvrăgeală; prolixitate.