fascicule, s.n. Grup format din mai multe elemente de același fel, așezate în formă de mănunchi. ♢ (Mat.) Fascicul de drepte = totalitatea dreptelor care trec prin același punct fix. ♦ (Fiz.) Mănunchi de raze luminoase sau vizuale cu secțiune bine delimitată; ansamblu de particule aflate în mișcare ordonată. ♦ (Anat.) Grup de fibre care au aceeași așezare și aceeași distribuție. ♦ (Bot.) Țesut conducător format din fibre care străbat în același sens părțile unei plante. [Var.: fascícol s.n.] – Din fr. fascicule, lat. fasciculus.
s. 1. mănunchi, snop, (rar) sul. (Un ~ de raze.) 2. dâră, dungă, fâșie, rază, trâmbă, (fig.) sprânceană. (Un ~ de lumină.)
n. Mănunchi de obiecte similare. ♢ ~ de lumină flux de raze emise de o sursă de lumină. ~ de raze grup de raze care trec prin același punct. /<fr. fascicule, lat. fasciculus
s.n. 1. Mănunchi, reuniune de mai multe obiecte, lucruri etc. de același fel. ♢ Fascicul de raze = mănunchi de raze vizuale care străbat prin același punct; fascicul luminos = totalitatea razelor de lumină care trec printr-o anumită regiune din spațiu; (mat.) fascicul de drepte = figură formată din mai multe drepte care trec prin același punct. ♦ (Anat.) Grup de fibre musculare, nervoase sau conjunctive având același traiect și aceeași distribuție. ♦ Țesut vegetal conducător, format din fibre lemnoase și liberiene care străbat tulpina, ramurile și frunzele. 2. V. fasciculă. [Pl. -le, (s.m.) -li, var. fascicol s.n. / < fr. fascicule, cf. lat. fasciculus – mic mănunchi].
s. n. 1. mănunchi, reunire de mai multe obiecte, lucruri de același fel. ♢ mănunchi de radiații, de proveniență comună, care străbat prin același punct. o (mat.) ~ de drepte = mulțime de drepte care trec printr-un punct fix. ♢ grup de fibre musculare, nervoase sau conjuctive, având același traiect și aceeași distribuție. 2. țesut vegetal conducător, din fibre lemnoase și liberiene care străbat tulpina, ramurile și frunzele. (< fr. fascicule, lat. fasciculus)
fascicule, s.f. Fiecare dintre părțile unei opere unice care se publică în etape succesive (urmând a fi reunite într-un tot după apariția integrală a lucrării). ♦ Broșură conținând o parte, un capitol dintr-un roman publicat în fragmente succesive; p. gener. broșură. ♦ Coală de tipografie fălțuită. [Var.: fascícolă s.f.] – Din fr. fascicule.
f. 1) Parte a unei lucrări de mari proporții, care se publică pe etape în broșuri succesive. 2) Broșură care conține o parte dintr-o operă artistică, publicată în fragmente succesive. 3) Coală tipografică fălțuită. [G.-D. fasciculei] /<fr. fascicule