fotograme, s.f. 1. Fotografie specială (luată din avion sau din puncte înalte), care îndeplinește condiția de a oferi o perspectivă centrală, pe baza căreia se pot face măsurători precise asupra obiectului a cărui imagine o reproduce și care se folosește mai ales în topografie și în cartografie. 2. Porțiune a unei pelicule cinematografice care conține o imagine (statică) completă. – Din fr. photogramme.
s. f. (sil. -gra-), g.-d. art. fotográmei; pl. fotográme
f. Fotografie obtinută din avion sau de la mari înălțimi cu camere speciale, pe baza căreia pot fi determinate forma și dimensiunile unor obiecte sau ale unor porțiuni de teren. /<fr. photogramme
s.f. Probă fotografică pozitivă; fotografie (luată din avion) pe baza căreia se pot face măsurători precise asupra obiectului reprodus și care este folosită mai ales în catografie. ♦ (Cinem.) Fiecare element fotografic care intră în alcătuirea unui plan (3 și 4). [< fr. photogramme, cf. gr. phos – lumină, gramma – desen].
s. f. 1. fotografie (din avion, satelit etc.) pe baza căreia se pot face măsurători precise asupra obiectului înregistrat. 2. (cinem.) fiecare element fotografic care intră în alcătuirea unui plan (4). (< fr. photogramme)