definiția fragezi definiție dex

fragezi

găsește rime pentru fragezi
Cuvinte apropiate: frăgezi, frăgezit

FRÁGED, -Ă

, fragezi, -de, adj. 1. (Despre plante) Crescut de puțină vreme; tânăr, crud. ♦ (Despre legume, carne etc.) Care provine de la plante sau animale tinere, fierbe repede și se fărâmă ușor cu dinții. ♦ (Despre culoarea verde) Ca a plantelor tinere; delicat. 2. (Despre ființe) Tânăr; gingaș, plăpând. ♢ Vârstă fragedă = vârsta copilăriei. Tinerețe fragedă = epocă în care cineva este foarte tânăr. ♦ (Despre obraji, mâini) Cu pielea fină, delicată. – Din lat. *fragidus (= fragilis).

FRÁGED

adj. 1. v. tânăr. 2. moale. (Prăjitură ~.)

fráged

adj. m., pl. frágezi; f. sg. frágedă, pl. frágede

FRÁGE//D ~dă

(~zi, ~de) 1) (despre plante, ființe) Care este la început de dezvoltare; tânăr de tot. Iarbă ~dă. 2) (despre legume, carne etc.) Care fierbe repede și se taie ușor cu dinții. 3) (despre obraji, mâini etc.) Care are finețe și gingășie tinerească. /<lat. fragilus

fráged (frágedă),

adj. – 1. Verde, proaspăt, care are multă sevă. – 2. Gingaș, delicat. Lat. fracidusfoarte fraged”; pentru schimbarea cons., cf. lang(u)iduslînced. Încrucișarea cu frăgĭlis (Pușcariu, Conv. lit., XXXV, 82; Pușcariu 640; Candrea-Dens., 631; Herzog, Dacor., V, 496; REW 3465; Candrea, Éléments, 32; Pascu, Suf., 64; Pușcariu, Dacor., IX, 178), nu pare necesară. – Der. frăgezi, vb. (a fi înfloritor; a deveni fraged); frăgezime, s.f. (prospețime, gingășie, delicatețe).

FRĂGEZÍ

, frăgezesc, vb. IV. Refl. (Despre anumite alimente, în special despre carne, aluaturi etc.) A deveni sau a facedevină fraged. – Din fraged.

frăgezí

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. frăgezésc; imperf. 3 sg. frăgezeá; conj. prez. 3 sg. și pl. frăgezeáscă

A FRĂGEZ//Í

pers. 3 ~éște tranz. A face să se frăgezească. /Din fraged

A SE FRĂGEZ//Í

pers. 3 se ~éște intranz. (despre carne, aluat etc.) A deveni fraged; a căpăta frăgezime. /Din fraged
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut