hematogeni, -e, adj., s.n. 1. Adj. (Despre unele medicamente) Care produce sânge, care face să crească numărul globulelor roșii din sânge. 2. S.n. Produs alimentar concentrat, obținut prin amestecarea sângelui cu lapte și cu diferite substanțe aromatizate și folosit ca tonic puternic în anemii pernicioase, slăbiciune anormală etc. – Din fr. hématogène.
adj. m., pl. hematogéni; f. sg. hematogénă, pl. hematogéne
s. n., pl. hematogéne
n. Preparat medicamentos, obținut din sângele vitelor cu adaos de substanțe nutritive și aromate, folosit în cazuri de anemie. /<fr. hématogene
~ă (~i, ~e) (despre preparate medicamentoase) Care contribuie la sporirea globulelor roșii în sânge. /<fr. hématogene
adj. (Despre unele medicamente) Care produce sânge, care face să crească numărul globulelor roșii din sânge. // s.n. Produs alimentar concentrat, obținut din amestecarea sângelui cu lapte și cu diferite substanțe aromatizate. [< fr. hématogène, cf. gr. haima – sânge, gennan – a produce].
I. adj. 1. (despre medicamente) care intervine în formarea sângelui. 2. care provine din sânge sau aparține acestuia. II. s. n. 1. substanță feruginoasă care se găsește în gălbenușul de ou. 2. produs alimentar concentrat, obținut din amestecarea sângelui cu lapte și cu substanțe aromatizate. (< fr. hématogène)