definiția linte definiție dex

linte

găsește rime pentru linte
Cuvinte apropiate: ainte, dinte, linge, linie, lint, linte, minte

LÍNTE,

(1, 2) s.f., (3) linți, s.m. pl. 1. S.f. Plantă erbacee din familia leguminoaselor, cu flori albe-albăstrui și fructul o păstaie cu semințe plate, comestibile (Lens culinaris); p. restr. fructul și sămânța acestei plante. ♢ Expr. Până la un bob de linte = absolut tot. Pentru un blid de linte, se spune despre cineva care a comis un act josnic (de trădare), chiar și pentru un profit material neînsemnat. 2. S.f. (Med. vet.; pop.) Cisticercoză. 3. S.m. pl. (Zool.; pop.) Cisticerci. – Lat. lens, -ntis.

LÍNTE

s. (BOT.) 1. (Lens culinaris) (prin Mold.) mazăre. 2. lintea-pratului (Lathyrus pratensis) = (reg.) bobușor, măzăriche.

LÍNTE

s. v. cisticercoză, cornee, lentilă, sticlă, trichinoză.

línte

(plantă, cisticercoză) s. f., g.-d. art. líntei

LÍNTE1

f. 1) Plantă leguminoasă alimentară și furajeră, cu frunze compuse, flori albe-albăstrui și fructul păstaie, cu semințe plate. 2) Fructul și sămânța acestei plante. [G.-D. lintei] /<lat. lens, ~tis

LÍN//TE2 ~ți

m. pop. 1) la pl. Larvă a teniei, care se dezvoltă în țesuturile organismelor infectate (în special la mamifere) provocând cisticeroza; cisticerc. 2) Boală a animalelor (transmisibilă și oamenilor), cauzată de acțiunea patogenă a cisticercilor, manifestată prin dureri musculare și tulburări digestive; cisticeroză; măzăriche. /<lat. lens, ~tis

línte

s.f. – Plantă leguminoasă. – Mr., megl. linte. Lat. lentem (Pușcariu 984; Candrea-Dens., 1003; REW 4979), cf. it. lente. – Der. lintiță, s.f. (plantă acvatică; pistrui), cu suf. dim. -iță (Densusianu, Rom., XXXIII, 281). E dublet a lui lentilă, s.f., din fr. lentille.

FRIGE-LÍNTE

s., adj. v. avar, calic, zgârcit.

fríge-línte

s. m. invar.

LINTEA-BĂLȚILOR

s. v. lintiță.

LINTE-BROȘTEÁSCĂ

s. v. lintiță.

LINTE-DE-BÁLTĂ

s. v. lintiță.

LINTE-NEÁGRĂ

s. v. orăstícă.

Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut