(1, 2) manifést, (3) manifestez, vb. I. 1. Tranz. A exprima, a arăta, prin comportare, prin atitudine etc., un sentiment, o tendință. 2. Tranz. și refl. A (se) face cunoscut, a (se) vădi, a (se) exterioriza, a (se) arăta. 3. Intranz. A face o manifestație, a participa la o manifestație, a demonstra. – Din fr. manifester.
vb. 1. a arăta, a demonstra, a dovedi, a vădi. (~ reale aptitudini pentru ...) 2. v. acuza. 3. v. exterioriza. 4. a afirma, a arăta, a exprima. (Își ~ dorința de a...) 5. a demonstra. (Masele ~ pentru ...) 6. (fig.) a se traduce. (Fenomenul se ~ prin apariția unui flux.)
(a exprima, a arăta un sentiment, o tendință, a (se) face cunoscut) vb., ind. prez. 3 sg. și pl. maniféstă
(a participa la o manifestație) vb., ind. prez. 1 sg. manifestéz, 3 sg. și pl. manifesteáză
tranz. 1) (atitudini, intenții, voință etc.) A face cunoscut în mod manifest. 2) A face să se manifeste; a exterioriza. /<fr. manifester
intranz. A face manifestație (politică sau sindicală). /<fr. manifester
vb. I. 1. tr., refl. A (se) vădi, a (se) arăta, a (se) face cunoscut. ♦ A (se) da (fără voie) pe față, a (se) trăda. 2. intr. A participa la o manifestație, a face o manifestație. [P.i. (1) manifést și (2) -tez, 3,6 -tă. / < fr. manifester, cf. lat. manifestare].
manifestații, s.f. 1. Demonstrație de masă (pe străzile unui oraș) ca dovadă a simpatiei sau a protestului față de un eveniment de interes general sau față de o persoană. 2. Manifestare (1). [Var.: manifestațiúne s.f.] – Din fr. manifestation.
s. demonstrație. (O ~ de amploare a maselor.)
s. v. afirmare, arătare, expri-mare, manifestare.
s. f. (sil. -ți-e), art. manifestáția (sil. -ți-a), g.-d. art. manifestáției; pl. manifestáții, art. manifestáțiile (sil. -ți-i-)
f. Demonstrație de masă în semn de solidaritate sau de protest față de un eveniment de interes general sau față de o persoană. [G.-D. manifestației; Sil. -ți-e] /<fr. manifestation
s.f. Demonstrație publică făcută pentru a arăta aprobarea, atașamentul sau protestul față de ceva sau față de cineva, pentru a cere satisfacerea unor revendicări. [Gen. -iei, var. manifestațiune s.f. / cf. fr. manifestation, cf. lat. manifestatio].
s. f. demonstrație de masă pentru a arăta aprobarea, atașamentul sau protestul față de un eveniment (o personalitate). (< fr. manifestation)