definiția miopii definiție dex

miopii

găsește rime pentru miopii
Cuvinte apropiate: miopie

MIÓP, MIOÁPĂ,

miopi, mioape, adj., s.m. și f. (Persoană) care suferă de miopie. ♦ Fig. (Persoană) fără perspicacitate, cu vederi înguste. [Pr.: mi-op] – Din fr. myope.

MIÓP

adj., s. (înv. și pop.) ponivos, (Mold.) chiomb. (Om ~)

Miop

prezbit

mióp

adj. m., s. m., pl. miópi; f. sg. mioápă, pl. mioápe

MI//ÓP ~oápă (~ópi, ~oápe)

și substantival 1) Care are miopie; atins de miopie. 2) fig. Care este lipsit de clarviziune; lipsit de perspicacitate. Politică ~oapă. [Sil. mi-op] /<fr. myope

MIÓP, -OÁPĂ

adj., s.m. și f. (Suferind) de miopie. ♦ (Fig.) (Om) mărginit, fără perspectiva viitorului. [Pron. mi-op. / cf. fr. myope, lat., gr. myops < gr. myein – a închide, opsochi].

MIÓP, -OÁPĂ

adj., s. m. f. 1. (suferind) de miopie. 2. (fig.) (om) mărginit, fără perspectiva viitorului. (< fr. myope, gr. myops)

MIOPÍE,

miopii, s.f. Defect al vederii care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanță mai mare; miopism. ♦ Fig. Incapacitate de a vedea lucrurile în toată complexitatea lor. [Pr.: mi-o-] – Din fr. myopie.

MIOPÍE

s. (MED.) miopism, (pop.) vedere scurtă.

miopíe

s. f. (sil. mi-o-), art. miopía, g.-d. art. miopíei; pl. miopíi, art. miopíile

MIOPÍE

f. 1) Defect al vederii constând în imposibilitatea de a vedea distinct obiectele aflate la distanță. 2) fig. Lipsă de perspicacitate. ~ intelectuală. [G.-D. miopiei; Sil. mi-o-] /<fr. myopie

MIOPÍE

s.f. (Med.) Defect al cristalinului care nu permite formarea imaginilor obiectelor îndepărtate pe retină, ci înaintea ei; vedere scurtă; miopism. ♦ (Fig.) Mărginire, lipsă de perspectivă în judecarea situațiilor. [Pron. mi-o-, gen. -iei. / < fr. myopie].

MIOPÍE

s. f. 1. defect al cristalinului (II), care nu permite formarea imaginilor obiectelor îndepărtate pe retină, ci înaintea ei; miopism; hipometropie. 2. (fig.) lipsă de perspectivă. (< fr. myopie)

Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut