definiția patrul definiție dex

patrul

găsește rime pentru patrul
Cuvinte apropiate: patru, patrula, patrulă, pătruț, pătul, pătul

a despica firul în patru

expr. a cerceta un lucru în detaliu.

a face pe dracul în patru

expr. a face tot posibilul, a se folosi de toate mijloacele pentru atingerea unui scop.

aragaz cu patru ochi

expr. (adol., glum.) ochelarist, persoană care poartă ochelari de vedere

cu ochii în patru / în țaglă

expr. atent, vigilent.

între patru pereți

expr. 1. în casă. 2. (deț.) închis.

înțolit la marele fix / la patru ace

expr. (pop.) îmbrăcat elegant.

la patru ace

expr. elegant.

PÁTRU

num. card., s.n. 1. Num. card. Numărul care, în numărătoare, are locul între trei și cinci și care se indică prin cifrele 4 și IV. ♦ (Cu valoare adjectivală) Patru scaune.** Patru clase = (în vechea organizare a învățământului) a) învățământul elementar; b) cursul inferior al liceului. ♦ Expr. A vorbi (cu cineva) între patru ochi (sau între patru pereți) = a vorbi (cu cineva) în taină, fără martori. În (cele) patru zări (sau colțuri, vânturi etc.) = în toate direcțiile; pretutindeni. ♦ (Cu elipsa substantivului determinat) (Loc. adv.) Cât patru = depășind limitele obișnuite; foarte mult. În patru = a) în patru părți egale, în sferturi; b) din patru elemente asemănătoare. (Expr.) A fi cu ochii în patru = a fi cu băgare de seamă, a proceda cu multă atenție, a se păzi bine. A despica (sau a tăia) firul (de păr) în patru = a cerceta în mod minuțios, a se ocupa de ceva cu minuțiozitate exagerată, mai mult decât este necesar. (Fam.) A face pe dracu-n patru = a-și da toată silința, a depune toate eforturile, a utiliza toate posibilitățile pentru a izbuti într-o acțiune. ♦ (Substantivat, m.) Scrie un patru pe tablă. ♦ (Cu valoare de num. ord.) Pavilionul patru. ♦ (Intră în componența num. adverbial) mănânci de patru ori. ♦ (Intră în componența num. multiplicativ) De patru ori pe atâta. ♦ (Intră în componența num. distributiv) Merg câte patru. 2. S.n. Semn grafic care reprezintă numărul patru (1); notă indicată prin acest semn. – Lat. quattuor.

PÁTRU

s. (arg.) scaun, scăunaș, ștar. (A luat un ~ la fizică.)

pátru

num. (sil. -tru)

PÁTRU1

num. card. 1) Trei plus unu. 2) (cu valoare de num. ord.) Al patrulea; a patra. /<lat. quattuor

PÁTRU2

m. 1) Număr constând din patru unități. Adună ~ cu trei. 2) Cifra 4 sau IV. ♢ Cu ochii în ~ foarte atent. Între ~ ochi (sau pereți) în mare taină; fără martori. A despica (sau a tăia) firul (de păr) în ~ (sau în șapte, în nouă) a cerceta foarte amănunțit. 3) Obiect marcat cu această cifră. /<lat. quatuor

pátru

num. – Cifra de după trei. – Mr., megl. patru, istr. pǫtru. Lat. quattuor (Pușcariu 1289; Candrea-Dens., 1361; REW 6945), cf. it. quattro, fr. quatre, sp. cuatro. – Der. al patrulea, num.; patruzeci, num.; împătri, vb. (a înmulți cu patru); pătrar (var. pătrărel), s.m. (cal de patru ani); pătrar, s.n. (sfert); pătrare, s.f. (Mold., sfert; Trans., măsură de capacitate de circa patru litri), pe care Pascu, Beiträge, 22, îl derivă din lat. *quartāria; pătrat (var. patrat), s.n. (formă geometrică cu laturi egale); pătrățele, s.f. pl. (pătrate mici); pătrime, s.f. (a patra parte); pătrișor, s.m. (pătrat de tipar); patrulater, s.n. (poligon cu patru laturi), după fr. quadrilatère, de unde și Cadrilater, s.m. (regiune din S. Dobrogei, aparținînd României între 1913 și 1940).

pátru súte

num. (sil. -tru)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut