supravegheri, s.f. Acțiunea de a supraveghea și rezultatul ei; control; p. ext. pază. – V. supraveghea.
s. 1. v. păzire. 2. v. pază. 3. ur-mărire. (Pus sub ~.) 4. observație. (Pacient aflat sub ~ medicală.) 5. control. (Medicamentele se iau sub ~ medicală.) 6. v. monitorizare.
f. v. A SUPRAVEGHEA. ♢ A avea în ~ a) a ține sub control; b) a păzi. /v. a supraveghea
s.f. Acțiunea de a (se) supraveghea și rezultatul ei; urmărire atentă. ♦ A avea (ceva) în supraveghere = a avea (ceva) în pază. [< supraveghea].
supraveghez, vb. I. Tranz. A observa, a păzi cu grijă, cu atenție, cu autoritate; a avea sub control. – Supra- + veghea (după fr. surveiller).
vb. 1. v. păzi. 2. a păzi, (înv. și reg.) a griji, (pop.) a pândi. (A ~ oile.) 3. a veghea, (înv.) a surveghea. (A ~ mersul lucrărilor pe șantier.) 4. a observa, a urmări. (Îi ~ toate mișcările.) 5. a (se) controla. (Se ~ când vorbește.) 6. v. monitoriza.
vb. v. administra, cârmui, conduce, gospodări.
tranz. (persoane, lucruri, bunuri materiale) 1) A ține sub ocrotire; a păzi; a proteja. ~ un copil. 2) A avea în pază; a lua sub ocrotire; a păzi; a proteja; a ocroti; a veghea; a apăra. /supra- + a veghea
vb. I. tr. A ține sub observație, a păzi. ♦ refl. A-și controla purtarea, vorbele; a se păzi reciproc. [< supra- + veghea, după fr. surveiller].