definiția turnatorii definiție dex

turnatorii

găsește rime pentru turnatorii
Cuvinte apropiate: turnătorie

turnătoáre

s. f., g.-d. art. turnătoárei; pl. turnătoáre

TURNĂTÓR, -OÁRE,

turnători, -oare, s.m. și f. 1. Muncitor din industria metalurgică specializat în lucrări de turnare1 a metalelor. 2. (Fam.) Epitet depreciativ dat unei persoane care pârăște, denunță pe cineva; denunțător. – Turna1 + suf. -ător.

TURNĂTÓR

adj., s. v. pârâcios, pârâtor.

TURNĂTÓR

s. (înv.) vărsător. (~ de clopote.)

TURNĂTÓR

s. v. denunțător.

turnătór

s. m., pl. turnătóri

TURNĂTÓR ~i

m. 1) Muncitor specializat în operații de turnare a metalelor. 2) fam. depr. Persoană care denunță; pârâtor; delator; denunțător. /a turna + suf. ~tor

TURNĂTORÍE,

(1, 3) turnătorii, s.f. 1. Atelier, secție, întreprindere în care se execută operațiile de turnare1 a metalelor. 2. Meseria turnătorului (1); tehnica turnării metalelor. 3. Fig. Pâră, denunț, calomnie la adresa cuiva. – Turnător + suf. -ie.

TURNĂTORÍE

s. (IND.) (rar) fonderie. (Secția de ~ a uzinei.)

turnătoríe

s. f., art. turnătoría, g.-d. art. turnătoríei; (ateliere, denunțuri) pl. turnătoríi, art. turnătoríile

TURNĂTORÍ//E ~i

f. 1) Atelier (sau secție într-o întreprindere) unde se execută operații de turnare a metalelor în forme. 2) Tehnica turnării metalelor. 3) rar Meseria turnătorului. 4) fam. Informare a unor persoane sau organe în drept despre comiterea unei infracțiuni; denunț; pâră. [G.-D. turnătoriei] /turnător + suf. ~ie
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut