pers. 3 se ~éste intranz. 1) (despre dulceață sau miere) A deveni mai dens datorită cristalizării zahărului din componență. 2) fig. A-și pierde vigoarea fizică sau/și intelectuală (în special din cauza vârstei înaintate); a se ramoli, a se rablagi; a se rebegi; a se hârbui. /<ngr. zaharóso
, zaharisesc vb. IV. 1. Refl. (Despre dulcețuri, miere etc.; la pers. 3) A căpata o îngroșare specifică datorită cristalizării zaharurilor conținute. 2. Refl. Fig. (Fam.; despre oameni) A-și pierde vigoarea, energia, vioiciunea gândirii; a se ramoli. 3. Tranz. Fig. (Rar) A îndulci tonul sau timbrul vocii; a face mieros. – Din ngr. zaharóso (viitorul lui zaharóno).
vb. a se cristaliza. (Mierea s-a ~.)
vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. zaharisésc, imperf. 3 sg. zahariseá; conj. prez. 3 sg. și pl. zahariseáscă
tranz. 1) (fructe) A fierbe în sirop de zahăr. 2) fig. (tonul sau timbrul vocii) A face mieros; a îndulci. /<ngr. zaharóso
(a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. zaharisésc, imperf. 3 sg. zahariseái conj. prez. 3 sa zalmriseáscă