definiția flamand definiție dex

flamand

găsește rime pentru flamand
Cuvinte apropiate: flamand, flamandă, flămând

FLAMÁND, -Ă

, flamanzi, -de, s.m. și f., adj. 1. S.m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Flandrei. 2. Adj. Care aparține Flandrei sau populației ei, privitor la Flandra sau la populația ei. ♦ (Substantivat, f.) Limbă germanică vorbită de flamanzi (1). – Din fr. flamand.

flamánd

s. m., adj. m., pl. flamánzi; s. f. (persoană), f. sg. flamándă, g.-d. art. flamándei; pl. flamánde

FLAMÁND, -Ă

adj., s. m. f. (locuitor) din Flandra. ♢ (s. f.) grai al limbii olandeze vorbit în nordul Belgiei. (< fr. flamand)

a fi mai flămând cu ochii decât cu burta

expr. a fi dornic de cunoaștere / de învățătură.

flamándă

(limba) s, f., g.-d. art. flamándei

FLĂMẤND, -Ă,

flămânzi, -de, adj. (Adesea substantivat) Care simte senzația de foame, căruia îi este foame; înfometat, famelic. – Et. nec.

FLĂMÂND

adj. flămânzit, înfometat, nemâncat, nesătul, (rar) înfomat, (reg.) fometos, (prin Transilv. și Ban.) sec. (E veșnic ~.)

Flămând

sătul, îmbuibat

flămând

adj. m., pl. flămânzi; f. sg. flămândă, pl. flămânde

FLĂMÂN//D ~dă

(~zi, ~de) 1) și substantival Care are senzația de foame; căruia îi este foame. Animal ~. 2) fig. fam. Care este dornic de ceva. ~ de lucru. /Orig. nec.

flămấnd (flămấndă),

adj. Care simte senzația de foame, înfometat. – Mr. flămunt, megl. flămund, istr. flămănt. – Lat. famelicus, cu l propagat (*flamelicus) sau expresiv, cf. definitie/flacără">3415 și ulterior disimulat *flamen(i)cus; consoana finală ca în stîng. – Der. flămînjós, adj. (flămând); flămânjúne, s.f. (foame); flămânzáre, s.f. (Trans., deșert, parte a corpului unui animal); flămânzénie, s.f. (starea unei persoane care postește); flămânzí, vb. (a-i fi foame; a provoca foamea); flămânzícă, s.f. (plantă, Drama nemorosa); flămânzílă, s.m. (poreclă dată persoanelor veșnic flămânde). – [3419]

flămând ca un lup

expr. a fi foarte flămând.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar