definiția literare definiție dex

literare

găsește rime pentru literare
Cuvinte apropiate: liberare, literar, literare

LITERÁRE,

literări, s.f. Acțiunea de a litera. – V. litera.

ADEVĂRUL LITERAR ȘI ARTISTIC

, supliment săptămînal al ziaruluiAdevărul”, apărut la București, între anii 1920 și 1939. Continuator al programului suplimentelor anterioare.

LITERÁ,

literez, vb. I. Tranz. A pronunța cuvinte (străine) prin litera inițială a unor cuvinte obișnuite, de obicei nume proprii. – Din literă.

literá

vb,. ind. prez. 1 sg. literéz, 3 sg. și pl. litereáză

LITERÁ

vb. intr. (în telefonie) a pronunța nume străine (proprii) sau mai neobișnuite prin litera inițială a unor cuvinte obișnuite. (< literă)

LITERÁR, -Ă,

literari, -e, adj. Care aparține literaturii, care se referă la literatură, care corespunde cerințelor literaturii. ♢ Limbă literară = aspectul cel mai corect al limbii naționale, produs al unei continue prelucrări a limbii din partea scriitorilor, a publiciștilor, a oamenilor de știință etc. și constituind o sinteză a posibilităților de exprimare ale limbii întregului popor la un moment dat. – Din fr. littéraire, lat. litterarius.

LITERÁR

adj. 1. artistic, beletristic. (Opere științi-fice și opere ~.) 2. v. scriitoricesc.

literár

(care aparține literaturii) adj. m., pl. literári; f. sg. literáră, pl. literáre

LITERÁR ~ă (~i, ~e)

Care ține de literatură; propriu literaturii. ♢ Limbă ~ă forma cea mai aleasă, cea mai corectă a limbii unui popor. /<fr. littéraire, lat. litterarius

LITERÁR, -Ă

adj. 1. Referitor la literatură, de literatură, care corespunde normelor literaturii. 2. Care privește scrisul, cartea. [Cf. fr. littéraire].

LITERÁR, -Ă

adj. referitor la literatură, care corespunde normelor literaturii. o limbă ~ă = aspectul cel mai îngrijit al limbii naționale, care se conformează tuturor normelor gramaticale fixate, folosit în scris și în vorbirea oamenilor instruiți. (< fr. littéraire, lat. litterarius)

literár-artístic

adj. n., f. sg. literár-artístică; pl. f. și n. literár-artístice
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar