definiția molete definiție dex

molete

găsește rime pentru molete
Cuvinte apropiate: molet, moleta, moletă, molete

MOLÉTE1,

moleți, s.m. (Pop.) 1. Larva morarului (2), de forma unui vierme solzos de culoare gălbuie sau cafenie, care trăiește în făină de grâu. 2. Boală de copii care se manifestă prin febră, diaree, vărsături și uscarea mucoasei nazale. [Var.: molét s.m.] – Din bg. molec.

MOLÉTE2,

(1, 2) moleți, s.m., (3) molete, s.n. 1. S.m. (Iht.; reg.) Molan. 2. S.m. (Reg.) Numele mai multor specii de conifere. 3. S.n. Tumoare seroasă care se formează pe glezna calului. – Moale + suf. -ete.

MOLÉTE

s. 1. (ENTOM.) vierme de făină, (pop.) sfoiag, (Olt. și Ban.) surdomaș. (~le este larva morarului.) *2. (MED.) (Olt.) surdomaș. (~le este o boală de copii.)

MOLÉTE

s. v. brad, grindel, molan, molid, molie, pin, vin.

moléte

(pește, arbore) s. m., pl. moléți

moléte/molét

(larvă, insectă, boală de copii) s. m., pl. moléți

moléte/molét

(tumoare la cai) s. n., pl. moléte

moleáță

, moléțe, s.f. (înv.) 1. moleșeală. 2. lucru moale. 3. nume de plantă.

MOLÉTĂ,

molete, s.f. 1. Instrument prevăzut cu o rotiță cu muchia zimțuită, folosit la moletare. 2. Roată de cablu cu diametru mare, folosită pentru ghidare în instalațiile de extracție sau pentru întinderea cablurilor de funiculare în instalațiile de transport. – Din fr. molette, germ. Molette.

MOLÉTĂ

s. (TEHN.) randalină.

molétă

s. f., pl. moléte

MOLÉTĂ

s.f. 1. Unealtă în formă de rotiță cu muchia zimțuită, folosită pentru a imprima pe suprafața unei piese forma negativă a zimțurilor; randalină. 2. Roată cu șanț pe care se înfășoară un cablu. [< fr. molette, germ. Molette].

MOLÉTĂ

s. f. 1. unealtă în formă de rotiță cu muchia zimțuită, pentru a imprima pe suprafața unei piese forma negativă a zimțurilor; randalină. 2. roată cu șanț pe care se înfășoară un cablu. (< fr. molette, germ. Molette)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar