definiția navala definiție dex

navala

găsește rime pentru navala
Cuvinte apropiate: avala, cavală, nadălă, navaja, naval, nămală, năvală, năvăli, năvâlcă, tăvală

NAVÁL, -Ă,

navali, -e, adj. Care ține de nave (1) sau de navigație, privitor la nave sau la navigație. – Din fr. naval.

navál

adj. m., pl. naváli; f. sg. naválă, pl. navále

NAVÁL ~ă (~i

, ~e) Care ține de nave; propriu navelor. Construcție ~ă. /<fr. naval

NAVÁL, -Ă

adj. Referitor la nave sau la navigație. [Cf. it. navale, lat. navalis].

NAVÁL, -Ă

adj. referitor la nave, la navigație. (< fr. naval, lat. navalis)

NĂVÁLĂ,

năvale, s.f. 1. Faptul de a se îngrămădi (cu grabă) undeva; înghesuială, îmbulzeală; (concr.) mulțime de oameni sau de obiecte (în mișcare). ♦ Loc. vb. A da năvală = a năvăli. 2. Faptul de a se repezi undeva, spre sau în ceva; mișcare impetuoasă, fugă. ♦ Grabă, iuțeală, zor. ♦ (Adverbial) în chip năvalnic, impetuos. 3. Faptul de a se repezi la cineva cu intenții agresive. 4. Izbucnire, răbufnire (extrem de violentă); revărsare abundentă (și violentă). – Din năvăli (derivat regresiv).

NĂVÁLĂ

s. v. asalt.

năválă

s. f., g.-d. art. năválei; pl. năvále

NĂVÁL//Ă ~e

f. 1) Înaintare impetuoasă (mai ales, prin surprindere) asupra duș-manului. ♢ A da ~ a) a năvăli; b) a se repezi. 2) Pătrundere masivă a unei armate într-o țară străină cu scopuri de cotropire; invazie. 3) Mișcare nestăvilită. ~a apelor. 4) (despre ființe) Îngrămădire (grăbită) într-un singur loc. ♢ La pomană, ~ se spune, când cineva cautăbeneficieze de ceva fără cheltuieli. /v. a năvăli
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar