definiția sferi definiție dex

sferi

găsește rime pentru sferi
Cuvinte apropiate: feri, oferi, seri, sfări, sferă, sferdi, sferi, sferic, sfero, sfert, sfeti, sfori, smeri, suferi

SFERI-

v. sfero-.

SFÁRĂ

s.f. Miros greu (și fum) rezultat din arderea grăsimilor sau a cărnii, de la lumânări de seu etc.; fum înecăcios. ♢ Expr. A da sfară în țară (sau, rar, în sat, în mahala etc.) = a da de știre, a răspândi o veste. [Var.: șfáră s.f.] – Din sl. skvara.

sfáră

s. f., pl. sfáre

SFÁRĂ

f. Fum cu miros specific provenit din arderea grăsimilor sau a cărnii. ♢ A da ~ în țară a da de știre; a vesti. /<sl. skvara

sfáră2,

sfáre, s.f. (înv.) sfadă, ceartă.

sfáră

s.f. – 1. Fum, fum înecăcios. – 2. Miros greu, miros de carne sau de grăsime încinsă. – 3. (Înv.) Sacrificiu. – 4. Anunț, știre. – Var. Mold. șfară. Sl. skvara (Miklosich, Slaw. Elem., 44; Cihac, II, 337). Sensul 4, azi aproape exclusiv sfoară, în expresia „a da sf(o)ară’n țară” „a face cunoscut”, fără îndoială din sensul înv. de a comunica știrile importante prin focuri de strajă. – Der. sfarog, s.n. (obiect ars sau uscat), cu suf. -og (după Candrea, din rus. svarok; după Scriban, din sl. tvarogŭ „brînză”); sfarogi (var. sfărogi, sfîrlogi), vb. (a se face sfavog, a se scoroji), negreșit în relație expresivă cu (s)corogi; sfîrloagă, s.f. (încălțăminte uzată); sfarnic, s.n. (înv., altar pentru jertfă). – Din rom. provine țig. suvaraveste” (Graur, BL, III, 186). Cf. scradă.

ȘFÁRĂ1

s.f. v. sfară.

ȘFÁRĂ2

s.f. v. sfoară.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar